Close up : Michel Bisceglia

Nog maar pas hebben we Cirq’ Cité in Termien achter de rug, of er is alweer feest aan de andere kant van Genk, in Waterschei. Daar is volgend weekend immers de grote opening van Thor Central, het nieuwe wetenschaps- en innovatiepark.

Speciaal voor deze gelegenheid componeerde de Genkse componist en pianist Michel Bisceglia een nieuwe ouverture, de OuverTHOR(e): een ode aan de nieuwe bestemming van Thor Park en tegelijk een erkenning van de mijnwerkers die er vroeger steenkool uit de ondergrond haalden.

Michel Bisceglia, zelf een mijnwerkerszoon, is niet aan zijn proefstuk toe. Hij musiceert, componeert, dirigeert, arrangeert, … Hij is één van de meest veelzijdige muzikanten uit België, met een palmares om u tegen te zeggen.

De laatste jaren componeert hij onder de naam Michelino Bisceglia heel wat filmmuziek. Drie jaar geleden kreeg hij nog de World Soundtrack Award voor de muziek van Marina – de bekende film van Stijn Coninx over de jeugdjaren van Rocco Granata – en onlangs heeft hij de laatste hand gelegd aan de soundtrack van Hannah, een film van Andrea Pallaoro met Charlotte Rampling in de hoofdrol.  Behalve eigen composities schrijven, orchestreert Bisceglia ook soundtracks van andere componisten. Zo arrangeerde hij onder andere Boy 7 en Cafard voor orkest.

Toch kennen we hem vooral van het Michel Bisceglia Trio. En dat is niet voor niets. In 1997 dook hij voor het eerst de studio in met bassist Werner Lauscher en drummer Marc Lehan. 20 jaar en 6 albums later speelt dit trio nog steeds samen en vieren ze dat met een overzichtsalbum: 20 Years Recordings. De groepsdynamiek van dit trio is wonderbaarlijk, dat hoor je in iedere compositie. Lauscher en Léhan geven Bisceglia altijd nét die ruimte die hij nodig heeft voor zijn subtiele improvisaties. En dus wordt je iedere keer weer meegevoerd. Michel Bisceglia legt zelf uit hoe dit werkt:

Singularity haalde in 2014 de begerenswaardige lijst ‘best albums of the year’ van het Amerikaanse magazine Jazz Times en een nummer van het album Inner You wordt gebruikt in de succesvolle Amerikaanse dramaserie Ray Donovan. Hun meest recente album Blue Bird verwijst naar de gelijknamige film van Gust Van den Berghe. Bisceglia zorgt met zijn trio voor de stemmige, sferische muziek bij de film. Een voorsmaakje:

Maar dan zijn we er nog niet. We kennen Bisceglia ook van zijn fijne samenwerkingen met Genkse Jazztalenten Carlo Nardozza en Lieven Venken en van zijn projecten met Dirk Swartenbroeckx  – oftewel Buscemi.

Nog klinkende namen met wie Michel Bisceglia als arrangeur, producer of musical director heeft samengewerkt: Rocco Granata, Ozark Henry, Brian Molko (Placebo), Melanie De Biasio, Jasper Steverlinck, Mauro Pawlowski, Bent Van Looy, Joost Zweegers (Novastar), Sarah Bettens, Ruben Block (Triggerfinger), Channel Zero en Victor Lazlo. De lijst is lang.

Geen wonder dus dat hij genomineerd is voor de Limburgse cultuurprijs! Stemmen kan op www.limburgsecultuurprijs.be.

Benieuwd naar de OuverTHOR(e)? Ga dan dit weekend zeker naar de opening van Thor Central. Kan je er niet bij zijn, troost je dan met deze playlist en onze Michel Bisceglia Biblink.

(sh)

 

1 reactie

  1. Mooi stuk dat terecht eer doet aan Michel Bisceglia. Zag hem al heel veel live met zijn trio en ook met anderen, en dat was telkens heel goed. Singularity en Night & Day zijn echt prachtige albums. Vorig jaar leerde ik Michel ook kennen als een zeer vriendelijke man, toen ik de eer had hem te mogen interviewen, met een grote passie voor muziek. Ik ga zeker luisteren naar zijn ‘OUVERTHORE’ zaterdag.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.