Label in de kijker: Erased Tapes

Af en toe ontdek je muziek waarbij alles stilvalt. De klanken kruipen ongezien in je lijf – een ware invasie – om daar dagenlang te blijven hangen. Het is mij enkele dagen geleden overkomen toen ik plots op deze soundtrack stootte.

Bij nader onderzoek blijkt het om de soundtrack van de nieuwe game Everything te gaan. Ik laat het aan iemand anders om over de game zelf te oordelen, maar de muziek is alvast zeer geslaagd. Heel rustgevend, maar ook een beetje vervreemdend. Het zuigt je mee in een andere wereld, ver ver weg van de dagelijkse beslommeringen. We moeten meer van dat, dacht ik dus.

Even googelen op Ben Lukas Boysen & Sebastian Plano – de componisten van de soundtrack – en ik kom uit op de website van Erased Tapes. Ik had het kunnen weten. Als er een label is dat uitblinkt in sferische, ruimtelijke klanken, dan zijn zij het wel. Het is een klein, onafhankelijk huis – opgericht door Robert Raths – dat vanuit Londen weidse muziek, op de grens tussen ambient en kamermuziek, over de wereld uitgiet. Pianovirtuozen Olafur Arnalds en Nils Frahm zijn er groot geworden en ook Peter Broderick (in april nog te gast op Little Waves!) en Lubomyr Melnyk zijn er thuis. Af en toe zijn er feestjes – denk aan Rival Consoles of Kiasmos, maar de piano staat er – vanzelfsprekend – centraal.

Wat blijkt? Erased Tapes blaast dit jaar 10 kaarsjes uit en viert dat met een nieuwe fijne plek (the Sound Gallery) voor gelijkgestemde muzikanten, een maandelijkse radioshow op NTS en een rist nieuwe uitgaves van Daniel Brandt, Penguin Café, Högni en Allred & Broderick.

Heel veel kruisbestuiving daar bij Erased Tapes, dus we mogen zeker nog heel wat moois verwachten. Eén pareltje geef ik hier al prijs: deze wondermooie samenwerking tussen de Vlaamse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui en Woodkid, eveneens uit de Erased Tapes-familie.

Zin in meer van Erased Tapes? Check dan onze BIBLINK of deze fijne playlist.

(sh)

1 reactie

  1. Ik vond het optreden van Peter Broderick op Little Waves prachtig. Speciaal ook. Van Nils Frahm heb ik al moois gehoord samen met Chantal Acda.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.