Lo Desert Sound

Het einde van de vakantie: niet bepaald iets waar je normaal gezien naar uitkijkt. Toch is het dit jaar iets minder erg, want er ligt nog iets leuks in het verschiet: de nieuwe plaat van de Queens – zo worden ze liefkozend genoemd door de fans – komt vrijdag uit. Heel fijn!

Met of zonder Mark Ronson als producer van zevende worp ‘Villains’ – de hele hetze errond laat me volledig koud, The Queens of the Stone Age zijn altijd al dansbaar geweest. De bijhorende hip shake van frontman Josh Homme is haast even legendarisch als die van Elvis. Jawel. En risico nemen en spelen met de verwachtingen staat al 20 jaar in de mission statement van QOTSA. Als een slang werpen ze bij ieder nieuw album hun oude vel af zodat er iets nieuws verschijnt. In dat opzicht is Mark Ronson helemaal niet zo vreemd. Enfin, genoeg daarover.

‘Come close’, zingt Frontman Josh Homme in single ‘The evil has landed’ en dat zou ik graag doen, ware het niet dat je de Queens alleen nog maar in GROTE zalen à la sportpaleis te zien krijgt. De man zelf in de ogen kijken gaat niet meer lukken. Dat was ooit anders.

Als we even dertig  jaar teruggaan in de tijd, nog vóór de ‘geboorte’ van QOTSA uit de stoffige resten van Kyuss, dan is alles eigenlijk heel klein begonnen in Palm Desert, California. Heel mooie plek, maar in die tijd was er  – om het zo te zeggen – geen hol uit: geen zalen om op te treden, geen plek voor de jeugd om bands te gaan kijken en niks te doen. En dus ontstonden er Generator Parties, illegale optredens in de woestijn. Gitaren en versterkers inpluggen op een generator, een voorraadje marihuana, peyote en paddo’s en jammen maar. The Palm Desert Scene was geboren.

En daar, op die generator parties bij The Nude Bowl, stond de knullige 16-jarige Josh Homme te luisteren naar de zware riffs en het groovy, psychedelische geluid van bands als Across the River, Dali’s Llama en Yawning Man en werd het zaadje geplant dat uitgroeide tot Kyuss en later The Desert Sessions en Queens of the Stone Age. De rest is geschiedenis.

Vorig jaar is het boeiende verhaal van de Desert Rock heel fijn op de pellicule vastgelegd in twee documentaires: Desert Age: A Rock and Roll Scene Historyvan Jason Pine en ‘Lo Sound Desert’ van Joerg Steineck. Allebei te huur op iTunes en binnenkort te leen in de bib!

We zijn ondertussen 30 jaar verder, maar nog steeds is er in Palm Desert een bloeiende muziekscene met heel wat kruisbestuiving tussen verschillende bands: Eagles of Death Metal, Hermano, Masters of Reality, Mondo Generator, Vista Chino, Brant Bjork and the Low Desert Punk band, Fu Manchu, Fatso Jetson, om er een paar te noemen. Ik heb er daar al heel wat live van kunnen zien. Verre van stoffig.

Luister hier naar onze Desert Scene playlist!

(sh)

 

  1. Pingback: Go with the flow

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.