She’s got the drums

Het zal u maar overkomen, in een rijhuis wonen en een dochter van 7 hebben die kost wat kost wil leren drummen. Leerkracht Pieter van de Mini-Academie – en jazz drummer – zal er allicht voor iets tussen zitten. Visioenen van verontruste, slapeloze buren dringen zich alvast op.

Tegelijkertijd moet ik ook terugdenken aan die keer dat ik drum-ster (neen, dit is niet fout geschreven!) Isolde Lasoen live aan het werk zag. Het moet 2005 of 2006 geweest zijn en ze sloot toen met Briskey het All Weather Festival in Maaseik af. Ik weet nog dat ik echt wel onder de indruk was.

Het meisje dat ooit haar carrière begon als Majorette in de plaatselijke fanfare, is ondertussen een drukbezette muzikante. Ze is de vaste drummer van Daan, Briskey en The Happy en heeft daarnaast haar eigen project Isolde et les Bens.

Dus, mijn Sam als een kleine mini-Isolde, dat zou toch wel zeer cool zijn, niet?

Behalve Isolde nog voorbeelden genoeg te vinden van straffe dames achter de drumset. Hieronder zie je er alvast een paar aan het werk:

Jen Ledger

Je kan zeggen van Skillet wat je wil – het is allerminst mijn ding, die symfonische stadionrock – maar ze zijn enkele jaren geleden wel uitgeroepen tot de hardst werkende rockband. Dat zal zeer zeker ook gelegen hebben aan het energieke drumspel van drumster Jen Ledger.

Sheila E

Ze beroerde al de drums bij Ringo Starr, Lionel Ritchie, Marvin Gaye, Beyonce, Candy Dulfer en, daar kennen we haar vooral van, Prince. Die laatste vroeg haar prompt ten huwelijk – dat zegt al genoeg. Eén van de weinige drummers die probleemloos kan spelen met hoge hakken aan – very stylish. Ik zie het Lars Ulrich nog niet doen.

Cindy Blackman  

Cindy Blackman heeft al het één en ander op haar palmares, zowel in de jazz als in de pop- en rockmuziek. Diepgaande, rauwe jazzgrooves – denk aan Pharaoh Sanders en Ron Carter – of stadionrock met Lenny Kravitz en Santana, ze kan het allemaal.

Karen Carpenter

In 1975 werd Karen Carpenter door de lezers van Playboy magazine verkozen tot beste rockdrummer van het jaar – vóór Led Zeppelin’s John Bonham. Die kon daar allerminst mee lachen en zei dat ze haar overwinning te danken had aan het feit dat ze een vrouw was. Niet dus. Toch kennen we haar vooral als zangeres van The Carpenters en niet als drummer.

Meg White (van de White Stripes)

Meg drumt als een beest, dus weg met die bassist, moet manlief Jack gedacht hebben. Enkele jaren later was het helaas ook weg met Meg…

Stella Mozgawa

We kennen haar vooral van Warpaint, maar ze heeft ook al samengewerkt met Kurt Vile, Jamie  XX, Kim Gordon en Soko, om er maar een paar te noemen – haar experimentele, groovy stijl van drummen wordt door menig artiest gesmaakt. Ze is ook meer en meer bezig met producen van andermans werk. Een vrouw met vele talenten, dat staat vast.

Maureen Tucker

Maureen ‘Moe’ Tucker is in de jaren zeventig vooral bekend geworden door haar unieke drumstijl bij The Velvet Underground. Ze had zichzelf leren drummen en speelde daarom vaak zeer minimalistisch. Opvallend: ze speelde meestal rechtstaand.

Stefanie Mannaerts

Vanaf haar drumkruk zet ze bij Brutus een ziedende sound neer. En terwijl ze fysiek en technisch het onderste uit de kan haalt, zingt ze ook nog. Én ze speelt ook keyboards bij Raveyards. Een klassiek geval van ik-kan-niet-kiezen-wat-ik-het-liefste-doe-en-dus-doe-ik-maar-alles.

Terri Lyne Carrington

Een echte Grande Dame van de Jazz. Ze speelde met Dizzy Gillespie, Stan Getz, Clark Terry, Herbie Hancock en Wayne Shorter, toch al een rijtje band leaders om U tegen te zeggen. Ze schrijft ook eigen composities en is professor aan het Berklee College of Music.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.