Where the wild things are

In 1963, naar het schijnt een uitstekend jaar om in geboren te worden, publiceert schrijver/illustrator Maurice Sendak het kinderboek ‘Where the wild things are’. In 2012 brengt Alt-J zijn debuutplaat ‘An Awesome Wave’ uit.

Het verband? Zodadelijk, eerst iets over het boek.

‘Max en de Maximonsters’ heet het in de Nederlandse vertaling. Meer dan een halve eeuw later wordt deze klassieker onder de prentenboeken nog steeds uitgegeven. Spike Jonze (Being John Malkovich) maakte er een bijzondere verfilming van en Dave Eggers, die meeschreef aan het scenario, baseerde zijn roman ‘Max (and the wild things)’ op het boek.

Het verband? Zodadelijk, eerst iets over de groep.

Sinds hun debuut, dat behoorlijk insloeg (Mercury prize), is Alt-J op heel wat festivals te vinden. Dit jaar prijken ze zowel op de affiche van Werchter als op die van Lowlands, terwijl hun derde album ‘Relaxer’ net van de persen rolt.

Trip-folk, zo hebben ze het genre ooit zelf omschreven, maar liefs van al plakken ze er geen label op. Logisch, want voor je het weet stoppen ze je in een lade, 6 maanden later is de lade gevuld met epigonen, nog eens 6 maanden later is het niet langer jouw lade maar de mega grote ladekast Trip-folk. Bye bye identiteit.

Het verband? De hitsingle ‘Breezeblocks’ uit hun debuut is geïnspireerd op ‘Where the wild things are’. Strofe 2 begint met “Do you know where the wild things go?” en de song eindigt met de tekst “Please don’t go, I’ll eat you whole, I love you so”. Als Max in het boek de maximonsters verlaat, brullen ze hem toe “Oh please don’t go! We’ll eat you whole! We love you so!”

“We’ll eat you whole!” wordt in de vertaling “Je bent om op te eten!”. Nu ben ik geen linguïst, maar toch heb ik het gevoel dat er iets essentieels verloren gaat. De vertaling klinkt zo lief, terwijl in de oorspronkelijke tekst een bepaalde onmacht zit die een bereidheid impliceert om wreed te zijn indien nodig, om degene die je lief hebt niet te laten gaan. Precies dat gevoel vind je ook terug in ‘Breezeblocks’.

Maffe clip trouwens, die bewijst dat het zeker zo interessant is om te weten waar een verhaal begint als waar het eindigt.

Je vindt alles terug via onze BIBLINK!

(as)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.