Later … with Jools Holland

Ik heb niet zoveel met televisie. Als dan met de zomer in aantocht een aantal programma’s stoppen om de draad pas weer op te pikken in het najaar, dan laat me dat verfrissend koud.  Toch is er altijd één programma dat een kleine speldenprik plaatst ten noordnoordoosten van het borstbeen. Morgenavond op BBC2 van 00.20u tot 1.20u wordt het seizoen van ‘Later … with Jools Holland’ afgesloten. Zeker kijken!

In september viert Jools Holland het 25-jarig bestaan van zijn programma in de Royal Albert Hall. Het aantal jaren en de plaats van viering zeggen al genoeg: ‘Later … with Jools Holland’ is het beste muziekprogramma op deze aardkloot.  Het format is geniaal in al zijn eenvoud: 6 groepen in een cirkel opgesteld spelen live zowel voor elkaar als voor publiek. Er staan wat stoeltjes opgesteld waar Jools in zijn eigen stijl een kort gesprek voert met enkele gasten. Verder kondigt hij al wandelend de groep en song aan met hooguit één zin duiding.  That’s it. En het werkt. Het werkt wonderbaarlijk omdat Jools alles reduceert tot de essentie: MUZIEK.

Maar Jools schudt nog enkele troeven uit zijn mouw. Je hoort muziek uit alle windrichtingen (Mali, Oekraïne, Noorwegen, … en vanzelfsprekend een hele Britse garde), je ziet nieuwe (Sigrid) en oude bands (Blondie), wereldvermaarde (Metallica) en nobele onbekende artiesten (de Faeröerse zangeres Eivor Palsdottir). Jools slaagt er steeds in om een staalkaart te presenteren van wat er allemaal muzikaal leeft en dompelt het onder in een gemoedelijk sfeer. Misschien niet altijd ‘your cup of tea’ maar wel altijd kwaliteit.

Eén representatief filmpje kiezen uit 25 jaar Jools, pfff, een zware dobber. Dan maar Valerie June, een mix van americana, soul, blues, country en southern rock. Een stem uit de duizend.  Authenticiteit troef, the real thing.  Nog niet overtuigd? Check het filmpje hier, maar ik waarschuw u, het is perfect normaal als je er de rest van de dag een zomers gevoel aan overhoudt.

De nieuwste cd van Valerie June, ‘The order of time’, zit sinds een week of 2 in de bibcollectie (reclame maken mag/moet).

Jools is naast presentator zelf ook muzikant. Vroeger bij Squeeze,  maar tegenwoordig treedt hij op als Jools Holland and his rhythm & blues Orchestra, binnenkort te zien op Blues Peer.

Check ook onze Jools Holland BIBLINK!

(as)

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.