Subliem Cello

Vanavond is het zover, na een week van afzondering in de befaamde muziekkapel start voor de finalisten van het celloconcours de finaleweek. Wat wordt er van hen verwacht? Eén concerto naar keuze en een onuitgegeven werk speciaal geschreven voor de cellowedstrijd.

De taak van de juryleden om te vergelijken wordt dit jaar iets eenvoudiger, want de 12 finalisten kozen uiteindelijk voor slechts 3 verschillende concertos.  Liefst 6 keer werd er gekozen voor het Concerto nr.1 in Es op. 107 van Sjostakovitsj, 4 keer voor het Concerto nr.2 in b op. 104 van Dvorak en 2 keer voor het Concerto in a op. 129 van Robert Schumann. En ja, je leest het goed, géén Elgar.

Persoonlijk kijk ik met veel plezier uit naar het onuitgegeven werk geschreven door de Japanse componist Toshio Hosokawa, “Sublimation”. Tot voor kort was hij voor mij een totaal onbekende componist, maar op zondag 9/4/’17 om 16.00 uur in het Theatre National, Brussel, parterre rechts B, stoel nr. 30 – ik heb het ticket vlak voor me liggen – ben ik naar “Matsukaze” gaan kijken, een (dans)opera gebaseerd op het No-spel, een klassiek Japans muzikaal drama.  Niet de componist, maar drie andere namen lokten me naar de voorstelling. Kunstenares Chiharu Shiota stond deels in voor het decor, choreografe Sasha Waltz nam de regie voor haar rekening en de onvolprezen sopraan Barbara Hannigan zou zonder twijfel weer iedereen omverblazen.

Ik vreesde vooraf dat het een te moeilijk stuk zou worden, maar het is verkeerd om muziek op een intellectuele schaal te beoordelen want – wat achteraf werd bewezen – muziek is een emotionele ervaring.  Wat dat betreft zat het er knal op.  Vlak na afloop kon ik op de vraag of ik het goed vond enkel “ja” zeggen, ik was te geëmotioneerd om iets meer te zeggen. Nu kan ik je wél vertellen dat het een unieke, poëtische, van schoonheid doordrenkte voorstelling was.

Ik droom weer weg. Terug naar vanavond en de komende vijf avonden, met op zaterdagnacht de ontknoping van de eerste Koningin Elisabethwedstrijd voor Cello.  Kijk- en luisterplezier verzekerd voor de rest van de week.

(as)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.