Start to listen to Cello

Er is zo veel mooie muziek voor cello. Waar moet je als leek in godsnaam beginnen? Wij helpen je alvast (een beetje) op weg.  Daarna zijn er splitsingen en kruispunten genoeg waar je zelf je weg mag kiezen…

El cant dels ocells  (Het lied van de vogels) van Pablo Casals.
Casals, afkomstig uit Catalonië,  was cellist, componist en dirigent en wordt beschouwd als de beste cellist van zijn tijd (1876-1973). Op 24 oktober 1971 ontving hij de Medaille van de Vrede van de UNO. Bij deze gelegenheid zegt hij over dit werk: “The birds in the sky, in the space,  sing peace, peace, peace. The music is a music that Bach and Beethoven and all the great would have loved and admired. It is so beautiful and it is also the soul of my country, Catalonia.”

Een hele mooie uitvoering van El cant dels ocells door de Belg David Cohen:

Wie kent het niet, Le cygne uit Carnaval des Animaux van Camille Saint-Saens. De sierlijke zwaan is op ons netvlies gebrand als we deze muziek horen, zeker in deze geweldige uitvoering van Yo-Yo Ma.

Dat klassieke muziek ook hip kan gebracht worden, zien we hier in een opname van de Argentijnse Sol Gabetta op de BBC Proms . Haar 300 jaar oude cello wordt een scherm waarop unieke beelden worden geprojecteerd. We horen hier een stukje uit het Celloconcerto in e van Edgar Elgar. Wat een prachtige klank en beeld!

Natuurlijk kunnen we ook niet buiten de suites voor cello van Johann Sebastian Bach. We zien hier een uitvoering van Mischa Maisky van de eerste cellosuite in G. Je hoort hier heel mooi het volle prachtige timbre van de cello, de brede klankkleur die dicht aanleunt bij de menselijke stem en daardoor zeer geliefd is.

De vier werken hierboven hebben we in verschillende mooie uitvoeringen in de collectie van de bib. Graag nog meer tips? Vraag het ons gerust!

(pr)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.