Zeg ‘ns wat, kuiken

De koningin Elisabethwedstrijd is terug in het land.  Herinneringen borrelen op aan de tijd dat Fred Brouwers, in gezelschap van drie specialisten, avond aan avond de finalisten  voorstelde, interviewde en samen met zijn gasten de prestaties van de kandidaten onder de loep nam.  Ze spraken over ritme, timbre, kleur, persoonlijkheid, talent, techniek en maturiteit. Het gekozen werk werd belicht, de componist geduid en het historische kader geschetst.  Soms hoorde je hetzelfde concerto viermaal in de week, soms tweemaal op één avond.  Onmerkbaar kroop het onder je huid, nestelde het zich met een lichte krul comfortabel in je geheugen en werd het onderdeel van je culturele bagage.

Ik was indertijd zo groen. Ik herinner me dat één van de gasten de beroemde violist Sigiswald Kuijken was en elke keer dat Fred Brouwers de man met zijn naam aansprak verstond ik “zeg ‘ns wat, kuiken”. Doodgemoedereerd, zonder geschoffeerd te zijn, antwoordde de brave man. Dit geheel terzijde. Als ik er nu  op terugkijk heeft de Elisabethwedstrijd  ongetwijfeld een grote invloed gehad op mijn kennis en vorming van klassieke muziek. Waarvoor eeuwig dank.

En dan is er nu een sessie voor cellisten, moeten we daar blij om zijn?  A-b-s-o-l-u-u-t.  Denk maar aan de concerto’s van Elgar, Dvorak, Saint-Saëns, de overbekende suites van Bach.  Aan historische uitvoerders ontbreekt het evenmin: Casals, Rostropovitsj, de tragische Jacqueline du Pré, de flamboyante Mischa Maisky, onze noorderburen Bylsma en Wispelwey en ons eigenste Roel Dieltiens.  De opvolging met o.a. Alisa Weilerstein, Daniel Müller-Schott en de Argentijnse Sol Gabetta is verzekerd.  Ook wij houden de vinger aan de pols en presenteren de 26-jarige celliste Harriet Krijgh, een naam om te onthouden.

Canvas.be volgt de hele Koningin Elisabethwedstrijd op de voet en op www.vrtnu.be kan je de livestreams van de halve finales en finales vinden. De opnames kunnen een maand lang opgevraagd worden.

(as)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.